menu close menu

Že od malih nog so nas učili pisati, brcati, metati žogo, udariti, jesti z levo ali desno roko in vsakega med nas, hote ali nehote opredelimo, kot levičarja ali desničarja. V športu se ta pojav potencira, saj obremenimo en del telesa močneje kot drugi del. Možgani to informacijo sprejmejo in mišicam ukažejo, da se okrepijo, saj je ta del telesa najbolj obremenjen. Npr. če pri rokometu podajamo, streljamo na gol le z eno roko, aktiviramo določene mišice pogosteje, kar privede do neravnovesij (rotacija trupa, rotacija medenice, ravnotežje preneseno na odrivno nogo itd.). Dolgotrajna aktivacija ene strani telesa, povzroči tenzijo v mišici, zakrčenost in skupek teh zakrčenih mišic vpliva na spremembo telesne strukture, kar lahko privede do bolečin, slabše izvedenega treninga v tistem momentu, posledica vsega tega pa je slabša telesna pripravljenost, slabši rezultat.
Zato je bistveno, da telo treniraš z upoštevanjem biomehanskih pravil in ne dovoliti telesu, da se adaptirati glede na športno panogo, kar pomeni, da s osebnim trenerjem treniramo gibalne vzorce, kjer ti vzpostavi varno telo, dvigne kondicijo in močno telesno pripravljenost, kar seveda, kot športnik/ca dolgoročno gledano je to potrebno. Tu je rezultat.

Športnik je odvisen od svojega telesa, svoje kariere in poškodbe so primarni razlog za zaključek športne poti. Šport in življenje samo razvija neravnovesja, in ta se pod obremenitvijo izrazijo z bolečinami in poškodbami, ter kakor prej omenjeno, slabšo formo.

Namen programa je stabilizirati športnikovo telo, zvišati kondicijo in moč, izboljšati njegovo učinkovitost na terenu in seveda izboljšati športnikov rezultat.

sportnik