menu close menu

the-history-of-bodypump-960x480_2

 

ZGODOVINA BODYPUMP-A
Originalni trening z utežmi

BODYPUMP: TRENING Z DEDIŠČINO

BODYPUMP oblikuje mišice planeta že več desetletij.Od skromnega treninga z utežmi, ki je pričel svojo pot v domači kletni telovadnici, do največjega globalnega fitnes fenomena skupinskih treningov. To je zgodba ob BODYPUMP-u.

Med tem, ko se nekateri rodijo v družinah poslovnežev, obrtnikov ali celo ribičev, se je BODYPUMP rodil v družini atletov.

Po žilah družine Mills, se je skozi generacije pretakala atletska kri. Phillip Mills, sin Les-a Mills-a in današnji nosilec posla, pravi, da je ravno avtentičnost tisti razlog, zakaj je BODYPUMPä postal tako hitro popularen.

Ko je oče Phillipa, Les, leta 1968 odprl prvi fitnes, ‘Les Mills World of Fitness’, v Auckland-u, je bila večina članov, atletov. Kar pa ni presenečalo.

Les, kot štirikratni olimpijec med leti 1958 in 1972 in Phillip, kot predstavnik Nove Zelandije v teku preko ovir v kasnejših letih, sta bila magnet, da se je okoli njiju oblikovala skupnost z močnim športno/atletskim ozadjem.

Že v obdobju pred rojstvom BODYPUMP-a, še ko je fitnes za mase predstavljaj zgolj aerobiko in Tae-bo, so pri Mills-ovih in v njihovem fitnes klubu, veliko trenirali z utežmi. Dozdevalo se je, da sta atletski stil in okolje polno elitnih atletov, tista, ki sta bila ljudem privlačna. Kmalu za tem, se ponudi članom enostavna in izredno popularna oblika treninga z utežmi (ročkami).

                                                                                                                                                                                                                                                                      “Ljudje so sicer imeli radi skupinski fitnes, vendar so bili željni nečesa bolj atletskegad stereotipskih vodenih vadb ‘trikojev in gamaš.” Phillip Mills

tumblr_m4p0ygbpqr1r9i9rn

od stereotipskih vodenih vadb ‘trikojev in gamaš.” Phillip Mills

Doprinosi treninga z utežmi k boljši telesni pripravljenosti in funkcionalnosti, so ponujeni nov trening izredno hitro naredili popularnega. Celo tako priljubljenega, da je bila izvedba, zaradi števila potrebnih uteži (ročk), skoraj že neizvedljiva. In ta manjša zagata, ko je povpraševanje po ponujenem treningu tako zelo prerastlo kapaciteto, je predstavljala prvi korak, ki je popeljal enostaven trening z utežmi v obliki ročk, proti fenomenu, kot je BODYPUMP danes. S svojo ženo Jackie, ravno tako uveljavljeno Novo Zelandsko atletinjo in gimnastičarko, Phillip nato kreira skupinski format treninga z drogom z nastavljivimi utežmi, kot učinkovitejši sistem treninga, ki je zagotavljal vse doprinose treninga z utežmi in, ki je tudi omogočil pametnejšo logistiko treningov v skupinah.

historical-bodypump-class-2

BODYPUMP za vsakogar
Obdobje je tudi sovpadalo z obdobjem, ko je feminizem v Novi Zelandiji dobil krila. Ženske so želele pridobiti na moči ne samo metaforično, temveč tudi dobesedno, telesno.

“Želele smo zrušiti tabu, da ženske ne moremo oz. ne smemo trenirati z utežmi.” Dr Jackie Mills.

Jackie je vedela dvoje. Vedela je, da je trening z utežmi družbeno dojet kot trening za moške, ki prinaša velika, mišičasta telesa. Vedela pa je tudi, da pravilni način vadbe z utežmi, oblikuje tudi močno, a vitko telo, saj je tovrstni trening redno prakticirala tekom svoje gimnastične kariere.

BODYPUMP je bil razvit z namenom, da omogoči kvaliteten in učinkovit trening moškim in ženskam, vseh starosti in telesnih pripravljenosti hkrati. Dejstvo, da se je za izvedbo uporabljalo relativno lahke uteži ob velikem številu ponovitev, pa je omogočilo, da trening ni bil diskriminativen na nobenem nivoju.

Poosebljajoč danes znan slogan “strong is the new skinny”, že leta pred njegovim nastankom, sta Jackie in Phillip dala največji poudarek doprinosom treninga z utežmi; od srčno žilnega zdravja, do hormonalnega odziva in funkcionalnosti sklepov. Tovrstni tip treninga je zagotavljal tudi fenomenalno oblikovanje telesa, moškega in ženskega, vitke in tonizirane mišice, ter dolgoročnost rezultatov.

Udeleženci so kmalu ugotovili, da je trening z utežmi v skupinskem okolju, v kombinaciji z odlično glasbo, pod vodstvom motivacije polnega trenerja, mnogo bolj zabaven kot tradicionalni način treninga z utežmi. Toliko dobrega zapakiranega v en trening, je BODYPUMP bliskovito izstrelilo v mednarodno fitnes atrosfero. Pričelo se je pojavljati povpraševanje s strani drugih fitnes klubov o možnosti licenčnih pravic za izvajanje BODYPUMP-a. Sprva v Novi Zelandiji in Avstraliji, nato še v ZDA in Evropi. Danes lahko najdete BODYPUMP v preko 15.000 klubih širom planeta.

3580-20151017_les_mills_one_delio_2284-childl

BODYPUMP učenje in poučevanje
Zagotoviti, da bo BODYPUMP tudi nadaljeval zgodbo vrhunskega treninga, je lahko pomenilo le eno. Živeti v prvih bojnih linijah globalnih fitnes raziskav in trendov. S tem namenom Les Mills vzpostavi globalno mrežo fitnes strokovnjakov, raziskovalcev ter športnih znanstvenikov, vseh predanih enemu cilju. Da je vsak BODYPUMP trening fenomenalno izkustveno doživetje in najkvalitetnejši možni trening. Kmalu stopi na sceno tudi sin Phillip-a in Jackie, Les Mills Mlajši. Sledeč stopinjam svojega očeta in starega očeta, tudi Les Ml prične svojo športno pot, kot košarkaš, primarno baziran v Los Angeles-u. Tam se je Les Ml seznanil s tedaj novo metodo, stilom treninga, ki se je uporabljala za treninge mladih generacij, visoko intenzivnim intervalnim treningom, danes znanim kot HIIT. Po vrnitvi domov, Les Ml uporabi nova spoznanja in prične delati na razvoju LES MILLS GRITä serije. In, ker kot pregovorno, stvari ostajajo znotraj družine, Les Ml nesebično deli raziskave in trende z razvojno ekipo BODYPUMP-a, ki na ta način le tega še dodatno izboljša.

Čeprav BODYPUMP zaradi lastne narave ne more povzeti vseh atributov pravega HIIT treninga, pa na podlagi teh evolvira. Vzpodbujajoč vadeče, da se poženejo še močneje skozi kratke intenzivne segmente (še vedno z zmerno do lahko težo uteži), BODYPUMP najde pot do učinkovitega treninga, ne da bi izključeval kogar koli.

Po 25 letih neprekinjenega razvoja, s prizadevnim globalnim timom raziskovalcev, znanstvenikov, športnih in fitnes strokovnjakov, je sedaj zagotovljeno, da se bo BODYPUMP razvijal, evolviral in prinašal revolucionarne treninge tudi v prihajajočih letih.

Ostanite in postanite del BODYPUMP fitnes zgodovine in prihodnosti tudi vi. Pridružite se nam 14. januarja 2017, na velikem globalnem BODYPUMP praznovanju ob izdaji 100 edicije BODYPUMP-a.