menu close menu

Glutamin, eden najboljših prehranskih dodatkov v aktivnem fit življenju

 

Glutamin igra ključno vlogo v metabolizmu mišic in poleg tega ima še pomembno vlogo v imunskem sistemu oziroma imunske celice potrebujejo glutamin za svojo replikacijo. Stresna stanja, kot so intenzivni treningi, kirurški posegi ali težke bolezni, relativno hitro izčrpajo zaloge glutamina. Glutamin se proizvaja izključno v celicah mišičnega tkiva in tu je primer kako so mišice tudi povezane z imunskim sistemom. S padcem glutamina se poruši moč in odpornost. Organizma tako kot se rušijo keglji po dobrem metu bowling kugle. To se lahko dokaže: po težkih treningih ( ali enega maratona ), športniki zelo na lahko postanejo žrtve banalnih virusnih infekcij. Vedno pozabljamo glutamin razlikovati od glutaminske kisline. Te dve stvari niso eno in isto. Poleg različne strukture je tudi razlika o delovanju.

Kot dodatek k prehrani je glutamin nezamenljiv suplement, prav zato, ker predstavlja energetski izvor skoraj podobno kot glukoza. Večina ga zaradi tega uvrščajo v esencialne aminokisline.

Aminokislina Glutamin je tipični gradnik-material za izgradnjo mišičnega tkiva, katera je največ angažirana v metabolizmu. Ona je glikogena, kar pomeni, da sodeluje v sintezi glikogena v jetrih. Poleg tega se ne sme pozabiti, da je glutamin pomemben donator dušika. Njegova sposobnost konverzije v glukozo (tam kjer je potrebno) omogoča, da igra vlogo dežurnih energetskih zalog, služi kot energent za fine celice čreva, katere v njegovi odsotnosti hitro izginejo, ker se ne morejo obnoviti.

 

Ima važno vlogo v imunskem sistemu, kar najbolj občutijo bela krvna telesca. Obstajajo tudi raziskave, ki so pokazale da težki bolniki v intenzivni negi se mnogo bolje preživljajo, če dobivajo glutamin. Glutamin se redno koristi kot suplement pri visoko aktivnih športih, ker obstaja verjetnost da prepreči infekcije, ki so karakteristične za fazo po izčrpajujočih treningih ( stres zaradi naprezanja).

Glutamin je sigurno anti-stresni dodatek. Obstajajo dokazi, da od vseh težkih situacij in kataboličnih procesih zmanjkuje glutamina. Vsak težek fizični napor (trening), ki traje več kot 120 minut začne rušiti nivo glutamina v krvi, če se ga suplementira redno, glutamin spodbuja produkcijo arginina v ledvicah in to omogoča zadrževanje dušika v telesu. Najnovejše raziskave potrjujejo, da glutamin pomaga in hitreje regenerira mišice po izčrpajujočih treningih in tekmovanjih, kakor tudi drastičnih kur pri hujšanju.

Ko se glutamin konzumira »na samo« spodbuja polnjenje glikogena v mišicah, kot drugi oglikovi hidrati, ko se pa glutamin doda v napitek z OH se spodbuja inzulin in resinteza glikogena v jetrih in mišicah. Iz tega sledi, da bi tempo tekmovanja kakšna je npr. teniški turnir zahteval redno konzumiranje glutamina. Dobiva se ga od proteina repe, je stabilen in neškodljiv, ampak se slabše topi v vodi. Glede na to, da raznovrstna hrana (riba, meso,grah) bogata z glutaminom in glede na to, da telo sintetizira svoj glutamin, se lahko zgodijo stanja, da ga ni dovolj za zadovoljevanje potreb ali ko se ga hitro izgubi ( močan stres, lahkota, velik napor, izguba telesne teže).

Zdravstveni problemi, ki so karakteristični in povezani tudi z drastičnim hujšanjem (slabost, vrtoglavica), bi se lahko reklo, da je to povezano s padcem glutamina v krvi, kar pomeni dobro vedeti, da, ko drastično izgubljaš kilograme treba vzeti glutamin.

Zdravniki priporočajo ( športniki vedo kako se to dela), da se v posebnih prilikah koristi 10 gr. Glutamina na dan, še posebej pri vzdržljivostnih športih. Pomembno je, da se ga vzame pred in po naprezanju. Da bi bolj precizno izračunali dozo preparata, pomnoži tvojo telesno maso z faktorjem 0,17. To je količina v gramih koliko ga je potrebno vzeti. V dnevih, ko ni naprezanja ali treningov, optimalna doza glutamina je 5 do 6 gr.

Ne obstajajo pa raziskave o eventuelnih toksičnih učinkih glutamina. Maksimalna dnevna doza ni odmerjena ampak se koristnike opomni nato.

 

Več o prehrambenih dodatkih v Trening centru S, tudi osebno.

 

Ker je fit življenje boljše življenje.

 

7. 3. 2017 | Novice/blog, Prehrana | Komentarji so izklopljeni za Glutamin, eden najboljših prehranskih dodatkov v aktivnem fit življenju